Eén jaar Groen Kortenoord

   Eén jaar Groen Kortenoord     

In het najaar 2019 ontstond het wijkinitiatief Groen Kortenoord, vanuit de vraag:  kunnen we samen het groen in onze wijk mooier, leuker, rijker maken? Hieronder lees je wat dat al opleverde en wat er op stapel staat voor het najaar 2020.

Méér bloemen en kruiden

Op een aantal groenstroken in de wijk bloeien veel méér bloemen en kruiden dan eerst. Goed voor vogels, vlinders, egels en voor een kleurrijke aanblik.

Zo beheren bij de Job Jansenstraat / Evert van der Heijdenstraat omwonenden nu zelf een groenstrook. De gemeente plantte er twee grote bomen, de bewoners zaaiden bloemen in. Er gaat gauw nog meer gebeuren: het deel met de betonnen blokken  wordt waarschijnlijk verbouwd tot een fijne, groene ontmoetingsplek en een deel van het gazon wordt een bloemrijk grasland.

Bij het Veldje bij de Vaas wordt nog 1 x per jaar gemaaid (najaar). Alle bloemen en kruiden vormen een kleurrijk veldje dat veel vogels (puttertjes!) en vlinders trekt. Een kersenboom overleefde de droogte niet, de gemeente vervangt ‘m binnenkort.

   

In de strook langs het fietspad bij de Binnenhaven maait de gemeente nu 1 x per jaar (in het najaar). Ook hier bloeien allerlei kruiden en bloemen, die volop bijen aantrekken. Dit najaar zetten omwonenden er enkele (fruit) boompjes bij en een bijenhotel.

   minder gemaaid

Op een strook op het Georg Sturmplantsoen blijft sinds de zomer een deel van de bloemen staan, want dat is goed voor de drie oude zwarte berken en de goud-iep: de boomwortels worden gespaard en de kruiden zorgen voor een betere bodem.

Herstel van de oude meidoornhaag

De oude meidoornhaag tussen Tuinwijk en Buitenoord is door alle bouwactiviteiten flink aangetast. Er ligt ook veel afval en er sterven bomen omdat hun basten kapot zijn gemaakt.
We vroegen er aandacht voor bij de gemeente en stelden zelf een herstelplan op samen met een meidoornhaag-deskundige. De gemeente werkt dit najaar aan herstelwerk: aanplant van nieuwe struiken en bomen, noodzakelijk snoei- en kapwerk. Zo wordt het weer een mooie plek voor omwonenden & dieren  (egels, eekhoorns, vogels, zelf een ree..?).
Op 29-09-2020 is in de regen samen met 2 gemeenteambtenaren een start-inspectie van de haag gedaan vanaf de Nijlantsingel tot en met de Frans Beijerstraat.

We kijken of we als wijkbewoners (jong en oud) mee kunnen helpen planten van nieuwe struiken en bomen en/of meedoen bij het klein onderhoud van de haag;  nader bericht volgt!

 

Ontmoetingen in de wijk

De nieuwjaars-wijk-wandeling én borrel in januari 2020 trok ruim 60 bewoners. Deze nieuwjaarswandeling wordt ook een jaarlijks terugkerend evenement. De volgende keer met ‘potkoken’ –  een grote pot soep voor iedereen, te plekke gekookt boven een vuurtje.  Alles volgens de dan heersende corona-regels.

Onder het motto Hoe rijk is de wijk? telden zo’n 35 bewoners samen op een zonnige zondag in juni 2020 alle plantensoorten in de groenstroken van Kortenoord. Ruim 100 soorten werden geturfd, waaronder een aantal zeldzame. De telling willen we jaarlijks herhalen.

Tijdens de stekjes-struintocht in het voorjaar ruilden veel plantjes van eigenaar. Bewoners zetten stekjes die ze over hadden in hun voortuin voor anderen, en gingen zelf op zoek naar nieuwe bij anderen. We hopen dat alle planten het goed doen op hun nieuwe plek. De stekjes-struintocht zal volgend voorjaar weer plaatsvinden.

Nieuwe plannen

Voor de komende tijd zijn er enkele leuke nieuwe ideeën vanuit de wijk die opgepakt zullen worden.

Kijk bij ‘Nieuwe activiteiten in het najaar’ https://groenkortenoord.nl/nieuwe-activiteiten-doe-je-mee/