Bioblitz overtreft verwachtingen

Januari 2024  Geslaagde Bioblitz overschrijdt verwachtingen met 1233 ontdekte soorten

De Bioblitz van 2023 heeft alle verwachtingen overtroffen door maar liefst 1233 verschillende soorten te ontdekken. Het oorspronkelijke doel van 1000 soorten leek ambitieus, maar de enthousiaste inspanningen van de deelnemers resulteerden in een indrukwekkende overvloed aan waarnemingen.

De Bioblitz, georganiseerd met als doel het in kaart brengen van de diversiteit aan flora en fauna in de wijk Kortenoord, trok een diverse groep wijkbewoner en natuurliefhebbers aan. Gedurende het hele jaar werden verschillende gebieden verkend, variërend van de plantsoenen en tuinen tot waterrijke gebieden wat resulteerde in ruim 6200 waarnemingen.

Wat deze Bioblitz zo opmerkelijk maakte, was niet alleen het aantal ontdekte soorten, maar ook de variëteit ervan. Van zeldzame planten tot zeldzame insecten en van amfibieën tot vogels. Van de 1233 gevonden soorten waren er 47 een zeldzame soort. Planten scoren het hoogst met 326 verschillende soorten gevolgd door de nachtvlinders (212) en vogels (116).

Het succes van de Bioblitz benadrukt niet alleen de overvloed aan leven in Kortenoord, maar onderstreept ook het belang van gezamenlijke inspanningen bij het behoud en bevorderen van de biodiversiteit. De organisatoren kijken nu vooruit naar het vervolg. We gaan dit jaar namelijk door met de Bioblitz en hopen dit jaar de 1500 soorten te halen.

Doe ook mee of houdt de Bioblitz in de gaten op https://waarneming.nl/bioblitz/kortenoord-wageningen-hoe-rijk-is-de-wijk-2024/

Plaats een reactie