Composteren in Kortenoord

Composteren in eigen wijk

Wat kunt u wel of niet brengen naar de composteerplek?

Wat Niet?  In het algemeen geldt dat we liever

  • Geen grond of grondresten willen toevoegen
  • Geen wortelkluiten en graszoden willen hebben
  • Geen keukenafval ontvangen.

Takkenbossen kunnen wel. Voor het opslaan en compact houden van takkenbossen tot er een snipperaar beschikbaar komt zou het ook prettig zijn als men de takken gaat bundelen en met natuurlijk touw vastbinden. Voor de invoer in de snipperaar is het dan fijn als de takken allemaal dezelfde kant op gebundeld zijn.

Graag het meegebrachte materiaal verdelen over vijf vakken.

Compost Olijf wilg Compost Bruin materiaal Compost groen materiaal Compost Poreus materiaal Compost neutraal materiaal

De composteerders zorgen voor de verdere verdeling en verwerking, de bacteriën doen de rest, de eerste drie hopen zijn al aan het broeien.
We verwachten in het voorjaar 2022 de eerste oplevering van verse compost.

Er is een kruiwagen beschikbaar voor het composteren. Hij/zij is zaterdag’s tussen 14.00 en 16.00 uur te leen op de composteerplek bij de vrijwilligers. Te leen voor mensen, die dan hun tuinmaterialen willen brengen naar de composteerplek aan de Nieuwe Singel.

Zie ook groenblog

Er mag nu dus ook Olijfwilg afval gebracht worden.

Groen Kortenoord wil dit voorjaar starten met een pilot ‘composteren in eigen wijk’. Op een klein stukje grond aan de overzijde van de Nijlantsingel willen we tuinafval verzamelen, composteren en vervolgens weer uitdelen in de wijk voor gebruik in de tuin. Zo maken een kringloop met alleen lokale transportbewegingen en maken we voor iedereen het composteringsproces inzichtelijk. Dat alles doen we met deskundige begeleiding. 

Suly Mutsaers legt in 5 minuten via 2 filmpjes uit hoe het composteren in zijn werk gaat.

We willen alleen tuinafval verzamelen en dus geen gft. Het gaat dus vaak om bladafval. Van tuinafval is bekend dat het niet gaat stinken bij compostering. (Ook in een bos is een continue composertingsproces van bladafval aan de gang.) Voor Kortenoord is dan weer belangrijk dat geen laurierwilg tussen het tuinafval zit omdat dit erg traag composteert. 

Groen Kortenoord wordt hierin begeleid door Suly Mutsaers. Suly is professioneel hovenier en boomverzorger en weet hoe tuinafval in twee maanden kan worden omgezet naar compost. Hij leidt een of twee compostmeesters uit de wijk op, zodat we hier zelfstandig mee verder kunnen. Met een zekere regelmaat is het nodig de composthopen ‘om te keren’ zodat er lucht bij kan komen en het composteerproces wordt versneld. 

                

In goed overleg met BPD kunnen we een locatie gebruiken aan de overzijde van de Nijlantsingel. BPD heeft hierbij aangegeven dat het belangrijk is dat de plek er goed en verzorgd uit ziet. Daarom is een kleine wal opgeworpen om de composteerlocatie (van ongeveer 10 bij 15 meter) aan het zicht te onttrekken. De wal wordt ingezaaid met een kruidenmengsel, zodat we er zeker van zijn dat het uitzicht vanuit de wijk eerder verbetert dan verslechtert. Zodra BPD een definitieve bestemming heeft voor de locatie, zal de pilotlocatie weer worden opgeheven. 

De aanvoer van het tuinafval willen we deels organiseren door het zelf op te halen met een aanhangwagen of bakfiets. Het is ook mogelijk om zelf tuinafval te brengen. We verwachten dat dit in beperkte mate gebeurt omdat er nog niet zo erg veel hoge bomen in de wijk staan. En we zijn ook niet in staat enorme hoeveelheden te ontvangen, het gaat immers om een pilot van beperkte omvang. 

Gaat het niet stinken, die compost? Dit zegt Suly daarover. “Geurbeleving is inderdaad heel subjectief. Goede compostering, in dit geval aeroob, goed belucht dus en bij hoge temperatuur zal alleen in de eerste fase geuren als de micro-organismen het meest actief zijn met afbraakprocessen. Het is ook mede afhankelijk van het recept, dus de ingrediënten en verhoudingen. Bij alleen tuinafval met weinig stikstof zal er hooguit in het begin wat ammoniak vrijkomen. Het eindresultaat is zelfs (subjectief) lekker ruikend te noemen. Beetje zoetig. Ook het feit dat de plek in open veld op een winderige plek gelegen is lijkt me de kans op geuroverlast te verwaarlozen.”

Het mooie van het verzamelen en verwerken van tuinafval is dat je als resultaat een waardevol product in handen hebt, compost oftewel het zwarte goud. De compost is geschikt om in eigen tuin en wijk te gebruiken, vooral voor moestuin omdat de grondstoffen zuiver zijn. Deze gaan we uitdelen tegen een kleine vergoeding. 

Wilt regelmatig afval geven èn/of meehelpen bij het composteren, mail dan naar groenkortenoord@gmail.com, zodat we u later kunnen benaderen, zodra we starten. Alvast dank voor uw medewerking.