Groenblog

Heeft u een bericht of foto voor de Groenblog, graag sturen naar de redacteur.

Vrijdag 21 april 2023 door Composteergroep (Peter van Dijk)

Beste bewoners van Kortenoord.
Wij, Groenkortenoord, hebben op de Nieuwesingel een composteerproject, waar wij met een groep vrijwilligers het groenafval uit de wijk om te zetten naar compost.
Er is daar geen controle op wat er gebracht wordt ( de meeste mensen deugen, toch) maar helaas zijn er nog steeds bewoners die afval brengen waar wij niets mee kunnen. Het duurt namelijk erg lang om van groenafval zoals hout te composteren, ook graszoden remmen het proces en olijfwilg is na 3 jaar alleen verkleurd. Dus doe ons een plezier en doe die producten in de kliko of breng ze naar de gemeente werf. Dat scheelt ons veel tijd en werk.
Bedankt voor uw medewerking,
Groenkortenoord (de Composteergroep)

hoe wel dan, zie https://groenkortenoord.nl/composteren-in-kortenoord/

   

 

Vrijdag 11 maart 2022 door Groen Kortenoord

Groen wanbeleid in Wageningen?

         
Beste gemeente,

Het volgende moet me toch van het hart!

HOE KAN HET dat een stad die klimaat neutraal wil worden in 2030, zijn bestaande groen maar blijft verwaarlozen?!
HOE KAN HET dat in een wijk waar stad en prachtige natuur samenkomen, eerst al deze prachtige natuur wordt gekapt of verwaarloosd?!
HOE KAN HET dat we eerst bestaand groen kappen om vervolgens geld uit te geven voor meer groen in de stad?!
HOE KAN HET dat voor het aanleggen van een fietspad door een zeer oude haag, er zoveel wordt gekapt dat er ook prima een straat, parkeervakken, een stoep en een groenstrook in past?!
HOE KAN HET dat er binnen 70 meter 2 fietsdoorgangen in een 150 jaar oude haag worden gemaakt?!
HOE KAN HET dat we eerst geld uitgeven om waardevol groen weg te halen om vervolgens WEER geld uit te geven om datzelfde groen te gaan herstellen?!

DIT KUNNEN JULLIE BETER!
Koester bestaand groen!
Verwacht van onderaannemers en bouwbedrijven dat zij dit ook doen!
Controleer hier ook streng op!
En laat het consequenties hebben als het groen niet wordt gekoesterd! Het duurt zo lang en kost zoveel geld om het weer te herstellen!!!

Een bezorgde bewoner van Kortenoord

 

Ruimte voor reacties van politieke partijen in het kader van de Gemeenteraadverkiezingen op 14-15-16 maart.

 

 

Dinsdag 5 oktober 2021 door Peter van Dijk

Een half jaar composteren

Het is alweer een half jaar geleden dat we zijn begonnen met het inzamelen van tuinafval. En we gaan goed, we schatten dat we tot nu toe zo’n 150 kuub aan tuinresten hebben verwerkt en dat zo’n 75 huishoudens de moeite nemen om het tuinafval naar de Nieuwe Singel te brengen. Maar op 700 huishoudens van Kortenoord is het maar 7,5 % dus dat kan beter.

Vanaf volgend jaar 2022 maart gaan we proberen elke zaterdagmiddag iemand op de Compostplek aanwezig te laten zijn. Zodat je uitleg kan krijgen over het proces en in welk vak je de verschillende soorten tuinafval kan deponeren. Verder is het ook gewoon gezellig als er iemand van het compostteam aanwezig is, met misschien iets van koffie en/of thee. Ook nieuw is dat er een nieuwe grote picknicktafel staat, zodat je ook even kunt gaan zitten, vooral bij zonsondergang schijnt het een mooie plek te zijn.

Ook onderzoeken we de mogelijkheid tuinafval op te halen, als daar belangstelling voor bestaat? En jullie weten dat er een buurtkruiwagen op zaterdag geleend kan worden op de Composteerplek?

Dinsdag 4 mei 2021 door Peter van Dijk

Composteren

Gisteren onze compost plek opgeruimd voor 8 mei “open dag” en ondanks onze vraag geen grasplaggen, olijfwilg, keukenafval  te brengen kwam ik dat toch tegen.

Het was een heel karwei om het allemaal te sorteren maar uiteindelijk is het wel gelukt. Nu hopen dat iedereen zich aan de regels houdt, dat scheelt een hoop extra werk, ook was dit voor ons een leerproces, we moeten niet te lang wachten met het sorteren.

   

Zo zien we het graag!                             Keukenafval NEE!

Zo ziet de composteerplek er uit na opruimen!!!

Zaterdag 8 mei komt onze compostmeester uitleg geven hoe het proces werkt dus als je geïnteresseerd bent kun je op een van de drie tijden langs komen op de compost plek, Nieuwe Singel recht tegenover de dam in de Nijlandsingel. Je kunt je hier ook opgeven als “donateur van tuinafval” en/of vrijwilliger om aan het proces zelf mee te helpen.

Nog even een lijst van wat niet welkom is op de composteerplek:

  • Grond (zwart en wit) ook aarde aan planten,
  • Olijfwilg,
  • Keukenafval (groenten en fruit),
  • Alles met doornen eraan
  • Grasplaggen.

Hopelijk komen jullie allemaal even langs en vergeet de Stekjestocht niet.

 

Donderdag 8 april 2021 door Peter van Dijk

Beukenhaagblad compost

Vandaag even de tijd benomen om al het beukenblad wat er de afgelopen dagen af is gewaaid te verzamelen, wist je dat beukenblad een van de beste componenten voor compost is?

Dus heb je nu ook zo’n beukenhaag pak dan zo’n gratis vuilniszak van ACV en vul hem met blad en breng hem naar de compost plek aan de Nieuwe Singel. Ik had twee zakken vol in een half uurtje. Hebben we volgend jaar uitstekende compost van.

     

Dinsdag 6 april 2021 door diverse kerngroepleden in groepchatdiscussie WhatsApp

Loslopende honden en katten

+Er is een actie van mensen, die graag honden aangelijnd zien langs het water rietzone bij de Ossekampen. Er zijn bordjes geplaatst. Er zitten verschillende bijzondere soorten zoals blauwborsten.
+Top, ik vind met name die blauwborsten leuk dat is een mooi vogeltje. Wist niet dat die ook aan de Nijlandsingel zaten.
+Mag er ook wel iets over loslopende katten op zetten zie artikel   en ook 
+Dat is een veeeeeel grotere verhaal dan alleen een paar manden de hond aan de lijn houden, ligt ook veeeeeel gevoeliger… ik weet niet of wij hier verandering kunnen inbrengen…een kwestie van “choose your battles” IMHO but also try and inform. Toelichting dat katten ook een probleem vormen word nooit openlijk over gesproken. Bizarre taboe IMHO
+Ik denk dat er wel over gesproken is, maar dat het echt moeilijk is om veranderingen in te brengen bij katten houders. Bij honden eigenaren ook. Bij mountain bikers op bos paden ook, bij veel dingen eigenlijk. Mensen zijn egoïstisch en denken vaak niet verder dan henzelf over de gevolgen van hun acties.
+Hoe hou je dan de katten bij deze vogels weg? Katten opsluiten in huis is ook zielig.
+Juridisch gezien moeten katten ook aan de lijn maar loslopen word gedoogd. Kijk ook eens op 

 

Vrijdag 19 maart 2021 door John Peters

Fruitbomen
Bomen zijn zeer gewenste delen van onze bebouwde en onbebouwde omgeving. Sommigen zien door de bomen het bos niet meer, anderen koesteren vooral de hoge veel wind vangende bomen. Bomen met vruchten zijn natuurlijk nog natuurlijker. Echte fruitbomen zijn dan nog veel geliefder dan sierfruit. Hoewel, onze gevederde gevleugelde vogelvrienden genieten ook graag van sierfruitvruchtjes. Een mooie diverse mengeling van vooral allerlei voedseldragende bomen inclusief ook af en toe “gewone” bomen zoals eik, beuk, berk, iep, els, plataan, acacia, enzovoorts is toch het allerbeste. Diversiteit is een kwaliteit op zich zelf. En niet vergeten tijdig het fruit te oogsten.

 

Woensdag 17 maart 2021 door John Peters

Kleurrijk gestemd?
We gaan vandaag toch allemaal een mooi gekleurde stem uit brengen? Blauwrechts, vrij groen, geellinks of bloemen21? Alle kleuren zijn goed, zolang ze maar duurzaam groen beginnen. Bloeiend paars, oogverblindend roze, olijfgroen: alle kleuren van de regenboog zijn prima.
Zwart, wit, vijftig tinten democratisch grijs, kleurrijk bij elkaar, samen regenboogsterk verder.

    Lentebloemen langs de Voorburglaan

 

Maandag 15 maart door John Peters

Groene daken
In de achtertuinen van de Gerrit Zegelaarstraat en Louis Raemaekerslaan wordt gewerkt aan het vergroenen van de kleine daken.
Ondertussen liggen inmiddels vijf schuren en twee uitbouwen hier bovenop vol met sedum. Qua materiaalkosten moet je denken aan een bedrag rond € 50 per m2. Als je het werk zelf uitvoert zoals gedaan door Freddy zijn dat de totale kosten. Meer weten, meldt je bij ons.
En kijk op onze site. 

 

Zaterdag 13 maart door Peter van Dijk

Composteren in Kortenoord
Onze composteerplek is uitgezet aan de Nieuwe Singel en met een graafmachine van DWW is de grond zo gemaakt, dat het regenwater naar de sloot stroomt. Een aarden wal ligt aan de voorzijde om de plek zelf uit het zicht te houden. Nu nog wat palen de grond in om de rest van het terrein af te bakenen. In de aarden wal gaan we veldbloemen zaaien. Hopelijk gaan veel mensen meedoen met het inleveren van tuinafval uit onze wijk. Dan hebben we in 2022 eigen compost. Kijk voor meer info op de website “Groenkortenoord.nl”. Binnenkort gaan we bij WageningenDoet geld aanvragen voor dit project. Het terrein hebben we geleend van BPD.
      

 

Donderdag 11 maart 2021 door John Peters

In Mozaïekwijk is op het kruispunt Jan Jordensstraat en Herman Meurspad een forse boom omgegaan, naar ik aanneem door de heftige windvlagen.

Op de grens van Tuinwijk en Buitenoord is het herstel gestart van de Meidoornhaag. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Vaarkamp in opdracht van de gemeente Wageningen in overleg met GroenKortenoord.