Veldje rond de Vaas

De gemeente heeft het veldje rond ‘de Vaas’  eind 2018 ingericht als kruiden- en bloemenveld, op verzoek van de omwonenden. Ze plantte enkele nieuwe bomen (oa.  sierfruitboom, linde) en wat struiken en zaaide een bloemenmengsel in.

De eerste twee jaren

Na twee jaar stonden de bloemen flink hoog op het veldje. Het was een zee van kleur; vooral het blauw van alle  cichoreiplanten was een prachtige blikvanger.  De uitbundige groei moest zorgen voor een mooie zaadvoorraad in de bodem voor de komende jaren.

Het veldje werd al snel gevonden door vlinders, bijen en vogels. Wekenlang zat er zelfs een groep van maar liefst 30 puttertjes in het veld om zich tegoed te doen aan al het voedsel dat de kruiden- en bloemen boden (zaad en en insectjes).
Jammer genoeg werd het veldje in één keer zeer kort gemaaid, waardoor alle puttertjes verdwenen. We werken nu samen met de gemeente om te kijken hoe we het maaibeleid kunnen optimaliseren.

Veldje met de Vaas
Veldje met de Vaas – met alle cichorei  en andere kruiden een paradijsje voor puttertjes 

Plannen voor de toekomst

Plan is om het veldje met de bloemen en bomen zich verder te laten ontwikkelen tot een aantrekkelijke, vrolijke plek in de straat, met een grote variatie aan bloemen en kruiden.

  • Idee is dat het groen de komende jaren minder hoog zal zijn dan het eerste jaar, en de samenstelling wat meer in balans komt.

    Maaien

    – (Principe)afspraak met de gemeente is dat het veldje 2 keer per jaar wordt gemaaid, en het maaisel afgevoerd. Dat laatste zorgt ervoor dat de bodem schraler wordt. Dat zorgt voor een grotere rijkdom aan soorten.
    – In de randen langs het wandelpad en de stoep wordt het groen vaker gemaaid zodat het korter blijft (een strook van 50 cm – 1 meter). Dat ziet er netjes uit en zorgt dat er geen stengels over het pad hangen.
    –  Bij het maaien blijft steeds een (wisselend) derde deel van de uitgebloeide planten staan. Hier vinden vogels voedsel. Insecten kunnen er goed de winter doorbrengen.
    – De rest van het veldje wordt gemaaid, maar niet super kort. In een paar centimeter ‘stoppels’ vinden vogels namelijk nog wintervoedsel.

Bomen
Zeker een van de aangeplante bomen heeft het zeker niet gered (waarschijnlijk door de droogte en de slechte grond). Bedoeling is dat de gemeente die in het najaar vervangt.
De bomen krijgen de ruimte om uit te groeien in hun eigen vorm, tenzij er snoei nodig is vanwege de veiligheid. De struiken worden regelmatig gesnoeid, zover nodig.

Veld-borrel

Idee is dat omwonenden steeds met elkaar blijven kijken of ze nog blij zijn met het veldje, of er dingen beter, leuker, mooier  kunnen. In 2019 is een ‘Veldje-bij de- Vaas- borrel’ voor de straat georganiseerd om het er met elkaar over te hebben. Zo’n borrel kan elk jaar een mooi moment zijn voor overleg.

De Vaas heet eigenlijk:  Hoorn des overvloeds

Kunstwerk de Vaas heet eigenlijk de ‘Hoorn des overvloeds’. Vroeger stroomde er water over de rand via de stenen naar beneden. Dit verleden is nog een beetje te zien: elk jaar piept er nog wat riet op aan de voet van het kunstwerk. De gemeente heeft ooit uitgerekend of het watersysteem te herstellen is. Omdat de Vaas daarvoor opgetild moet worden met een kraan, is het een kostbaar verhaal (circa 7000 euro), dat daardoor niet werd uitgevoerd.