Tips voor buurtgroenprojecten
Stel: je vindt dat de wijk Kortenoord groener kan en ziet kansen om daar wat aan te doen in het gemeentelijk groen in je directe omgeving: hoe start je dan je eigen buurtgroenproject??
Hier een lijst van ervaringen, tips en mogelijkheden hoe dit aan te pakken.
- Begin zo spoedig en zo praktisch mogelijk; je hoeft niet persé te wachten op toestemming of medewerking, soms moet je uitdagen, prikkelen en een tikkeltje ongehoorzaam zijn.
- Kijk op www.groenkortenoord.nl naar lopende projectvoorbeelden zoals bloemenweide speelveld Job Jansen / Evert van der Heijden en het veldje rond de Vaas.
- Zorg dat je meerdere mensen met groene vingers en/of groene hersens in de directe nabijheid betrekt bij je plan; doe het niet alleen!
- Maak een plan in hoofdlijnen (doel/idee, locatie, voorbeeld, schets, voorwaarden, risico’s, enz.)
- Zorg dat het plan meer dan alleen “natuur” oplevert; denk aan speelgelegenheid, kleurrijkheid, schoonheid, educatie, contacten, bewegen, voeding, kostenbesparing
- Laat een “deskundige” (hovenier, bioloog, ervaren tuinmens, enz.) meedoen of tenminste meekijken.
- Laat iemand uit jullie groep optreden als contactpersoon en stem af met de kerngroep “Groen Kortenoord”
- Leg contact met de gemeente Wageningen van het Team Beheer & Realisatie: martijn.elshof@wageningen.nl of Stan.Mennen@wageningen.nl
- Hou rekening met enige kritiek of weerstand vanuit de buitenwereld. Is niet erg, beetje meebewegen, en de grote lijnen in de gaten houden.
- Vraag bijstand en medewerking van delen van bovengenoemde buitenwereld, als je daar behoefte aan hebt.
- Denk ook aan financiën, subsidiekansen, collecte, crowdfunding, schenking van geld, materialen of planten.
- Vaar op je groene hart en vertrouw op je eigen wijsheid
april 2021